Om Robert Prisen

Danmarks mest vægtige filmpris er også den vigtigste, Robert er film- og tv-branchens pris

Den grafisk markante Robert statuette er muligvis lille af format, men den vejer tungt i form og betydning for alle film- og tv-professionelle herhjemme. Det er nemlig deres kollegaer i FilmAkademiet, der nominerer og vælger modtagerne af den prestigefulde pris. 

Danmarks Filmakademi har som formål at fremme filmkunsten i Danmark, og uddelingen af de eftertragtede Robert-priser er det årlige højdepunkt for medlemmerne og branchen. Priserne har været uddelt hvert år siden 1984, til dem, der har udmærket sig inden for de filmfaglige discipliner i det forgangne år.

Danmarks Filmakademi blev stiftet i 1982 og Robert-prisen kan i baggrund og fundats sammenlignes med den amerikanske Oscar, den franske César og den engelske BAFTA. Tv-kategorierne blev tilføjet i 2012.

Statuetten har navn efter dens formgiver, den internationalt anerkendte modernist Robert Jacobsen, som også var en stor filmelsker. 

Det er kun personer som arbejder professionelt i film- og tv-branchen som kan blive medlemmer af Danmarks Filmakademi. Det er de over 2800 medlemmer der indstiller, hvilke film, tv-serier og fagfolk, der skal nomineres, ligesom de i sidste ende stemmer om, hvem der skal modtage Robert-priserne inden for en bred vifte af de filmiske discipliner. Nomineringerne offentliggøres primo januar og prisuddelingen finder sted hvert år i starten af året.

For mere info, se da Danmarks Filmakademi egen hjemmeside HER